El sog‘ligi — yurt boyligi

Za’faron – dorivor ne’mat

Za’faron – savsarguldoshlar oilasiga mansub subtropik o‘simlik onaligining quritilgan tivitlaridir. Xalq tabobatida za’faronli choy yuragi zaif va nafasi qisadigan kasallarga ichirilgan.

Za’faron to‘g‘risida Ibn Sinoning fikri quyidagicha: «…Burishtiruvchi va erituvchidir. Bunda burishtirish va yelimlar xususiyati bo‘lganidan yetiltiruvchi hamdir. Issiqligi mo‘’tadil bo‘lib, tiqilmalarni ochadi: Sasishni tuzatib, ichki a’zolarni kuchaytiradi. Za’faron ichish rangni chiroyli, ko‘zni ravshan, yurakni quvvatli qiladi. Balg‘am ko‘chishini osonlashtiradi va nafas a’zolarini kuchli qiladi».

Yarim litrli choynakka 15-20 tivit (pichoq uchida olingan) za’faron, 1 choy qoshiq oliy navli ko‘k yoki qora choy solib, ustidan qaynoq suv quyiladi. Sochiqqa o‘rab, 4-5 daqiqa dam yediriladi, shunda u yaxshi shira beradi. Choy oz-ozdan ho‘plab ichiladi.

Manba: Tib.uz

Abu Ali Ibn Sinoning "Tib qonunlari" asarining uchta kitobiga ega bo‘lishni istaysizmi? Unda Facebook sahifamizdagi tanlovda qatnashing va kitoblar egasiga aylaning!

Tanlovda qatnashish
loading...

Fikr bildirish

Sizning emailingiz chop etilmaydi. To‘dirish zarur qatorlar * bilan belgilangan.