Tuya suti mahsulotining energiya qiymati:
Kaloriyasi: 82 kkal.
Oqsillar: 4 g.
Yog': 5,1 g.
Uglevodlar: 4,9 g.
Tuya suti nafaqat mazali, balki to'yimli Sharq mamlakatlarining an'anaviy ichimligidir. Sut oq suyuqlik ko’rinishida bo’lib, shirin ta'mga ega, uning ta’mi to'g'ridan-to'g'ri suv va ozuqa sifatiga bog'liq. Shuningdek, tuya sutining o'ziga xos xususiyatlariga idishga quyilganda ko'piklab ketishi va qo’yiq bo'lishi kiradi.
Tuyalar suti ko'p vaqt davomida o'z yangiligini saqlab turishi mumkin. Bu uni uzoq masofalarga tashishga imkon beradi.
Tuya suti uncha yog'li emas (5 foizdan ko'p bo'lmagan). Asosan ikki o’rkachli tuyalar boqiladi, chunki ularning suti bir o’rkachli tuyalarga qaraganda yog’liroq bo’ladi. Tuya suti sigir sutidan ko'ra foydali ekani aniqlangan.
Bundan tashqari, yog' kislotalari tufayli ushbu mahsulotni muzlatish mumkin va eritilganidan keyin sut achib qolmaydi.
Tuya sutining foydali xususiyatlari
Tuya sutining afzalliklari moddalarning noyob tarkibi bilan bog'liq. Ushbu mahsulot tarkibida temir moddasi mavjud bo'lib, u qon tarkibini yaxshilaydi va hujayralardagi metabolik jarayonlarda ishtirok etadi. Tuya suti tarkibida qizil hujayralar hosil bo'lishini faollashtiradigan aminokislotalar ham mavjud, shuning uchun anemiya bilan kasallangan odamlar bunday sutga alohida e'tibor berishlari kerak. Fosfor va kalsiy ta'sirida regeneratsiya faollashadi va suyak to'qimalari mustahkamlanadi. Askorbin kislotasi ko'p miqdorda tuya sutida mavjud bo'lib, u immunitetni kuchaytiradi va organizmning himoya funksiyalarini oshiradi. D vitamini mavjudligi tufayli, ushbu mahsulot bolalarda osteoporoz va raxit xavfini kamaytiradi. Shuningdek, tuya sutida asab tizimining faoliyatini normallashtiradigan va stress, uyqusizlik va charchoqdan xalos bo'lishga yordam beradigan B vitaminlari mavjud. Ko'p miqdorda natriy borligi sababli, tuya suti chanqog'ingizni juda yaxshi qondiradi, bu ayniqsa cho'llardan o'tish paytida juda muhimdir. Ushbu mahsulotda kobalt ham mavjud bo'lib, u organizmning hujayra fermentlarining bir qismidir. Kaliy shuningdek, bunday sut tarkibiga kiradi, bu esa yurak-qon tomir tizimining faoliyatini yaxshilaydi.
Tuya suti tibbiyotda qo’llanilishi
Saraton va leykemiyani davolashda tuya suti yordam berish qobiliyatiga ega ekanligi ilmiy jihatdan isbotlangan. Ehtimol, bu tanadan saraton rivojlanishini qo'zg'atadigan birikmalarni olib tashlaydigan moddalar mavjudligi bilan bog'liqdir. Bundan tashqari, bunday sut sil, oshqozon yarasi va oshqozon-ichak trakti bilan bog'liq ba'zi boshqa muammolarni davolash paytida ishlatiladi. Ushbu mahsulotni oshqozon osti bezi, jigar va ichak bilan bog'liq muammolar uchun ishlatish tavsiya etiladi.
Tuya sutidan shifobaxsh ichimlik tayyorlash
Tuya suti muqobil tibbiyot sohasida keng qo'llaniladi. Masalan, jigar sirrozida tuya suti bilan davolash buyuriladi. Buning uchun bir litr sutga olti choy qoshiq zira urug'ini qo'shing va yaxshilab aralashtiring. Yigirma bir kun davomida kuniga yuz mililitrdan iching. Bunday tuya sutidan tayyorlangan ichimlikdan keyin ikki soat davomida yeyish va ichish tavsiya etilmaydi. Tuya suti bilan davolanish kursini tugatgandan so'ng, siz bir oylik tanaffus qilishingiz kerak. Keyin yana protsedurani takrorlash kerak.
Tuya suti ko'pincha saraton kasalligini davolash uchun iste'mol qilinadi. Chunki u organizmdagi saraton hujayralari bilan samarali kurashadigan antikorlarni o'z ichiga oladi. Davolash kursi uch bosqichda amalga oshiriladi.
Birinchi bosqichda siz bir litr tuya sutiga taxminan besh yuz mililitr tuya siydigi, olti choy qoshiq maydalangan zira urug'ini qo'shishingiz va yaxshilab aralashtirishingiz kerak. O'n to'rt kun davomida kuniga ikki marta (ertalab va kechqurun) ovqatdan oltmish daqiqa oldin yuz mililitr sut aralashmasini ichish kerak.
Ikkinchi bosqichda siz bu sut aralashmasini yetti kun davomida kuniga uch marta iste'mol qilishingiz kerak,.
Uchinchi bosqichda olti choy qoshiq tabiiy asalni bir litr sutga quyish kerak, to'rt choy qoshiq maydalangan zira qo'shib yaxshilab aralashtirish kerak. O'n kun davomida kuniga ikki marta yuz mililitr iliq sut aralashmasini iching. Sut ichganingizdan so'ng, taxminan ikki soat davomida hech narsa yeyishingiz yoki ichishingiz mumkin emas. Davolashning uchinchi bosqichida ko'plab meva va sabzavotlarni iste'mol qilish tavsiya etiladi.
Tuya suti kosmetologiyada
Tuya suti asosida terini quyosh nurlarining salbiy ta'siriga dosh berishga yordam beradigan niqoblar tayyorlash mumkin. Bundan tashqari, bu sut ko'plab teri kasalliklarini yengishga yordam beradi. Ushbu mahsulot namlovchi, oziqlantiruvchi va qarishga qarshi xususiyatlarga ega.
Ko'plab kosmetologlar yuzlari uchun tuya sutidan foydalanadilar. Bu ajinlar paydo bo'lishining oldini olishga, teri tarangligini tiklashga yordam beradi. Shuning uchun go'zallik sohasi mutaxassislari toza terini sut bilan surtib, besh daqiqadan so'ng iliq suv bilan yuvishni maslahat berishadi.
Terini yoshartirish uchun tuya sutidan yuz niqob: kichik idishda oq loy, tuya suti, gul yog'i va tabiiy asalni teng nisbatda aralashtirish kerak. Tayyor niqob bilan toza terini surting. Besh daqiqadan so'ng yuzni avval iliq suv bilan, so'ngra sovuq suv bilan yuvish kerak.
Shuningdek, ushbu sut ko'plab kosmetik yuz kremlari tarkibiga kiradi. Bundan tashqari, do'konlarda tuya sutini o’z tarkibiga oluvchi shampunlarni ham topishingiz mumkin.
Butun tananing terisi silliq va yumshoq bo'lishi uchun hammomni iliq suv bilan to'ldirish va ichiga bir necha stakan tuya sutini quyish kifoya. Ushbu protsedura haftada bir marta amalga oshirilishi mumkin.
Tuya suti bilan ovqat pishirish
Tuya suti turli pishirish retseptlarida ikeng qo'llaniladi. Sharqiy mamlakatlarda ushbu mahsulot ayniqsa mashhur. U yerda turli xil ichimliklar va fermentlangan sut mahsulotlari tuya suti asosida tayyorlanadi. Qozoqlar bu sutdan qimiz tayyorlaydilar. Tuya suti Yevropa mamlakatlarida ham qo'llaniladi, masalan, Shveytsariyada tuya suti shokolad tarkibining bir qismidir. Ushbu mahsulot asosida kakao va muzqaymoq ham tayyorlanadi. Tuya sutiga asoslangan qozoq taomi - shubat ham juda mashhur.
Tuya sutidan oshpazlik sohasida turli kremlar, sutli ichimliklar, shirin desertlarni tayyorlash uchun ishlatiladi.
Yaqin Sharqda mashhur taom - bu tuya sutidan, pista va bodomdan tayyorlangan puding.
Sut mahsulotlariga kelsak, kefir, pishloq, sariyog' tayyorlash uchun tuya suti ko'proq mos keladi.
Tuya sutini qanday qilib to'g'ri ichish kerak?
Mutaxassislar ushbu sutni ertalab ovqatdan bir soat oldin yoki ovqatdan keyin bir yarim soat va kuniga besh yuz mililitrdan ko'p bo'lmagan miqdorda ichishni maslahat berishadi. Uni qaynatish tavsiya etilmaydi, chunki tuya suti darhol qotib qoladi va tvorogga aylanadi. Shuningdek, xom sut tarkibida organizmning normal ishlashi uchun zarur bo'lgan ko'p miqdordagi vitaminlar va minerallar mavjud.
Tuya sutining zarari va unga qarshi ko'rsatmalar
Ushbu mahsulotga individual allergiyasi bo'lgan odamlarga tuya suti zarar yetkazishi mumkin.
Tuya suti ko’p miqdorda sog'liq uchun zararli bo'lishi mumkin, chunki tarkibida laktoza mavjud bo'lib, u yutilganda galaktoza va glyukozaga bo'linadi. Shunday qilib, galaktoza yomon so'riladi va shuning uchun bo'g'imlarga, shuningdek, teri osti yog 'shaklida to'planib, selyulitga olib kelishi mumkin.
Agar inson tanasi kazeinni qabul qilmasa, demak, ushbu mahsulot iste'mol qilinganda kalsiy tanadan yuvilib ketadi va bu o'z navbatida suyaklar holatiga yomon ta'sir qiladi.
manba: xcook.info