0
(0)

Nega imtihonlar va muhim uchrashuvlardan oldin ovqat yeyishni istamaymiz? Stressning ovqat hazm qilish jarayoniga ta’siri bormi?

Shifokor konsultatsiyasi

Analiz va muolajalar

Ba’zi odamlar stressdan oshqozon og’rig’iga duch kelishadi, kimdirning tomog’idan bir luqma ham o’tmaydi. Reaksiyalar turli xil va biz mutaxassislardan nima uchun bunday bo’lishini va oshqozonimiz stress bilan qanday bog’liqligini so’radik.

Stress nima? Ba’zilar uchun bu metroda sayohat, kimdir uchun — samolyotda uchish. Qanday bo’lmasin, oshqozon-ichak trakti vegetativ asab tizimining ta’siri tufayli hayajonga qandaydir tarzda reaksiya bildiradi.

Vegetativ asab tizimi ichki organlarning ishlashi uchun javobgardir, u doimiy va avtonom tarzda ishlaydi. Fikr kuchi bilan biz ichak, oshqozon va boshqa organlarning ishiga ta’sir qila olmaymiz. Shuning uchun biz buni xohlaymizmi yoki yo’qmi, tashvish va hayajonga javoban adrenalin kabi stress gormonlari ishlab chiqariladi. Uning ta’siri ostida oshqozon-ichak trakti mushaklari bo’shashadi, harakatchanlik sekinlashadi, sfinkterlar qisqaradi. Mana stressdan keyin o’ng qovurg’a ostida og’riqning paydo bo’lishi sabablaridan biri: bu sohada nafaqat ovqatlanish muammolariga, balki stressga ham sezgir bo’lgan sfinkterlar va o’t yo’llari joylashadi.

Ovqat hazm qilishning o’ziga kelsak, stress paytida gormonlar ta’siri ostida «zarba ber yoki qoch» rejimi yoqiladi. Qonning asosiy oqimi yurakka, miyaga, mushaklarga o’tadi, favqulodda holatda qochish yoki qarshi kurashish qulay bo’lishi uchun. Bunday vaziyatda oshqozon-ichak traktida to’g’ri qon ta’minoti bo’lmaydi, shuning uchun ovqat hazm qilish jarayoni sekinlashadi.