Ushbu parhez quyidagi kasalliklarga nisbatan qo’llaniladi: surunkali gepatit, jigar sirrozi (jigar yetishmovchiligisiz, surunkali xolesistit, o’t toshi kasalligi va xolangitlar qo’zg’almagan davri) Ovqatlanish tartibi: ovqat qaynatilib yoki bug‘da tayyorlanadi va kuniga 5 mahal issiq holda qabul qilinadi.

Iste’mol qilish mumkin

Iste’mol qilish mumkin emas

Bug‘doy noni va qora non (suvi qochgan) Yangi non, ko‘p yog‘li xamir maxsulotlari
Sabzavotli sho‘rva, yormalar, makaron maxsulotlari bilan tayyolangan sutli ovqat, borsh, qizilcha sho‘rva Go‘shtli, baliqli va qo‘ziqorinli bulionlar, okroshka, kuk si, sovuq sho‘rva, dukkaklilardan sho‘rva
Yog‘siz go‘sht (mol, tovuq, kurka) qaynatilgan va bug‘da pishirilgan Go‘sht va tovuqning yog‘li navlari, jigar buyrak, dudlangan maxsulotlar, go‘shtli konservalar
Qaynatilgan yog‘siz baliqlar Qovurilgan va tuzlangan baliqlar, baliq ikrasi, baliq konservalar
Tvorog, kefir, ivitilgan sutli maxsulotlar, pishloq Qaymoq, yog‘li Smetana, yog‘li tvorog, o‘tkir va yog‘li pishloqlar
Yarim qynatilgan tuxum, omlet Qovurilgan yoki chala qovurilgan tuxum
Yormalar: manniya, grechkali, ovsenaya, guruchli, perlovaya, arlapi, makkajo‘xorili Dukkaklilar: mosh, nuxot, loviya chechivitsa, soya
Sabzavotlar: kartoshka, qizilcha, tomat, bodring, karam, oshqovoq, qaynatilgan, bug‘langan, dimlangan va salat ko‘rinishlarda Rediska, turp, sholg‘om, ko‘k piyoz, sarimsoq piyoz, baqlajon, qo‘ziqorin
Mevalarning shirin navlaridan kompot, kisel, musslar Kremli maxsulotlar, tort, muzqaymoq, shokolad
Suyuq choy (achchiq damlanmagan) mevaliva sabzavotli sharbatlar, na’matak va bug‘doy kepaklaridan damlamalar Achchiq choy, kofe, vino, spirtli ichimliklar,gazli va sovuq ichimliklar
O‘simlik yog‘lari, surtiladigan tabiiy yog‘lar, sariyog‘ Hayvon yog‘lari.

V. I. Nesterenko tavsiyalari asosida Hadya.uz tomonidan tayyorlangan.

Mavzuga aloqador maqolalar: