Ushbu parhez quyidagi kasalliklarga nisbatan qo’llaniladi: surunkali gepatit, jigar sirrozi (jigar yetishmovchiligisiz, surunkali xolesistit, o’t toshi kasalligi va xolangitlar qo’zg’almagan davri)
Ovqatlanish tartibi: ovqat qaynatilib yoki bug‘da tayyorlanadi va kuniga 5 mahal issiq holda qabul qilinadi.
Iste’mol qilish mumkin |
Iste’mol qilish mumkin emas |
Bug‘doy noni va qora non (suvi qochgan) | Yangi non, ko‘p yog‘li xamir maxsulotlari |
Sabzavotli sho‘rva, yormalar, makaron maxsulotlari bilan tayyolangan sutli ovqat, borsh, qizilcha sho‘rva | Go‘shtli, baliqli va qo‘ziqorinli bulionlar, okroshka, kuk si, sovuq sho‘rva, dukkaklilardan sho‘rva |
Yog‘siz go‘sht (mol, tovuq, kurka) qaynatilgan va bug‘da pishirilgan | Go‘sht va tovuqning yog‘li navlari, jigar buyrak, dudlangan maxsulotlar, go‘shtli konservalar |
Qaynatilgan yog‘siz baliqlar | Qovurilgan va tuzlangan baliqlar, baliq ikrasi, baliq konservalar |
Tvorog, kefir, ivitilgan sutli maxsulotlar, pishloq | Qaymoq, yog‘li Smetana, yog‘li tvorog, o‘tkir va yog‘li pishloqlar |
Yarim qynatilgan tuxum, omlet | Qovurilgan yoki chala qovurilgan tuxum |
Yormalar: manniya, grechkali, ovsenaya, guruchli, perlovaya, arlapi, makkajo‘xorili | Dukkaklilar: mosh, nuxot, loviya chechivitsa, soya |
Sabzavotlar: kartoshka, qizilcha, tomat, bodring, karam, oshqovoq, qaynatilgan, bug‘langan, dimlangan va salat ko‘rinishlarda | Rediska, turp, sholg‘om, ko‘k piyoz, sarimsoq piyoz, baqlajon, qo‘ziqorin |
Mevalarning shirin navlaridan kompot, kisel, musslar | Kremli maxsulotlar, tort, muzqaymoq, shokolad |
Suyuq choy (achchiq damlanmagan) mevaliva sabzavotli sharbatlar, na’matak va bug‘doy kepaklaridan damlamalar | Achchiq choy, kofe, vino, spirtli ichimliklar,gazli va sovuq ichimliklar |
O‘simlik yog‘lari, surtiladigan tabiiy yog‘lar, sariyog‘ | Hayvon yog‘lari. |
V. I. Nesterenko tavsiyalari asosida Hadya.uz tomonidan tayyorlangan.
Mavzuga aloqador maqolalar:
Ushbu maqolani ham o'qing:
Mavsumiy allergik rinit - alomatlar, kelib chiqish sabablari va tashxislash ( 1-qism )