3.3
(3)

Ko‘pchiligimiz, och qolgan vaqtlarimizda yeyishga yaraydigan uydagi bor narsalardan yeb olamiz, lekin bu sog‘lom hayot uchun to‘g‘ri kelarmikin?!  Quyidagi mahsulotlarni  iloji boricha och qoringa yemasligingizni tavsiya ETAMAN:

Banan: bananning tarkibida magniy moddasi yuqori darajada bo‘lganlilgi tufayli uni och qoringa yemaslik kerak. Sababi, bu meva oshqozonning buzlishiga sabab bo‘ladi, magniy-kaltsiy moddalarining balansi buziladi. Oqibatda yurak faoliyatiga zarar keltiradi.

Apelsin: bu mevani och qoringa yesangiz oshqozoningiz gaz va kislotaga to‘lishi tabiiy.

Sovuq ichimliklar: bunday ichimlik ichak va oshqozon faolilyatini buzadi, uni zararlaydi. Oqibatda jiddiy kasalliklar kelib chiqadi.

Yogurt: och qoringa yogurt yeyilishi yogurtning ijobiy hususiyatlarini yo‘qolishiga sabab bo‘ladi. Yogurt ovqatdan 2 soatdan keyin yeyish tavsiya etiladi, yoki uyqudan oldin ichish kerak. O‘shandagina uning ozuqaviyligi oshadi.

Xurmo: xurmoni och qoringa yeyish pektin va kislotani oshishiga sabab bo‘ladi, oshqozondan chiqadigan suyuqlik quyuqlashadi va oqibatda oshqozonda toshlar paydo bo‘ladi.

Pomidor: pomidor ham xurmo kabi oshqozonga tosh yig‘adi.

Shakar: shakar juda tez hazm bo‘ladi. Shakar bo‘sh oshqozonga ya’ni och qoringa kirganda organizmni tetiklashtiruvchi qon tarkibidagi insulinni yetarli darajada bo‘lishini ta’minlay olmaydi. Bu esa ko‘z kasalliklarini keltirib chiqaradi. Bundan tashqari, shakar kislota ishlab chiqarish xususiyatiga ham ega.

Sarimsoq: och qoringa iste’mol qilingan sarimsoq o‘zidan alletsin moddasini ishlab chiqaradi . bu esa oshqozon va ichak devorlarini shikastlaydi. Bu esa gastro spazma kasalligini keltirib chiqaradi.